Asiantunteva laskenta varmistaa, että eristykset on mitoitettu oikein ja asiakkaamme saavat tarkan kokonaishinnan tarvittaville materiaaleille jo projektin alussa sekä eriteltynä tarvittavat kohdekohtaiset materiaalimäärät, kuten tekniset eristeet, peltipäällysteet, tukiraudat ja asennustarvikkeet.
“Asiakkaamme toimittavat kuvat, joiden perusteella mitoitamme esimerkiksi tarvittavat peltipäällysteet”, kertoo laskentatiimistä Antti Hyttinen. Laskenta nopeuttaa ja helpottaa asiakkaiden oman työn määrää, ja tarvittavat materiaalit toimitetaan työmaalle asti.
Energiansäästö on oleellinen näkökulma teollisuuden eristyksessä ja laskennassa kiinnitetään huomiota eristeratkaisuihin, joilla voidaan kustannustehokkaasti vähentää lämpöhäviöitä.
“Urakoitsijat toteuttavat projektit suunnitelmien mukaan, joten tässä on suunnittelijoilla iso rooli – heidän tulisikin entistä paremmin huomioida energiansäästömahdollisuudet myös teollisuuden eristyksissä”, Hyttinen toteaa.
Monipuolisessa työssä jokainen kohde on erilainen
ISOPARTNERin laskentatiimi on kasvanut vuosien varrella ja nykyisin siihen kuuluu kolme alan ammattilaista. Laajaan työnkuvaan sisältyy sekä asiakasprojektien laskentaa että sisäistä työtä, kuten omien laskentatyökalujen kehittämistä.
“Asiakkaiden toimittamien kuvien ja tietojen pohjalta laskemme eristemäärät ja annamme tarvittaessa myös eristemateriaali- ja paksuussuosituksia. Hinnoittelu on myös iso osa työtä”, Hyttinen kuvailee. Tiimissä Heikki Poikkimäki hoitaa lisäksi projektien materiaalihankintaa yhdessä hankintapäällikön kanssa.
“Monipuolisuus on tässä työssä parasta. Jokaisen kohteen olosuhteet ovat erilaisia ja tuotteet, joita niissä käytetään – tässä pääsee käyttämään päätään ja koko ajan oppii uutta”, kertoo Iiris Pääkkölä.
Pääkkölälle on jäänyt mieleen ensimmäinen projekti, johon hän laskentatiimissä osallistui Hyttisen työparina. “Teimme ison tehtaan eristysten laskennan, joka oli hyvin monipuolinen ja laaja kokonaisuus. Oli todella tärkeää omalle kehittymiselle päästä heti mukaan niin mittavaan projektiin, siinä oppi todella paljon.”
Pääosin laskentatiimin työ painottuu teollisuuden eristysprojekteihin, joissa laajuus vaihtelee koko laitoksen eristyksen mitoituksesta yksittäisten osien eristykseen, mutta mukana on myös taloteknisten eristeiden laskentaa.
Laajasta kokemuksesta eristeiden parissa suuri hyöty
Työ laskennan parissa vaatii monenlaista osaamista ja perehtyneisyyttä tuotteisiin sekä alan standardeihin niin Suomessa kuin ulkomailla. “Lisäksi matemaattista osaamista tarvitaan paljon ja hyvin tärkeä on hahmotuskyky nähdä paperilla oleva asia kolmiulotteisena, sekä toisinpäin”, kuvailee Pääkkölä.
Laaja materiaalien ja tuotteiden tuntemus sekä kokemus tuotannon puolelta ovat olleet työssä isoksi eduksi. Pääkkölä on ollut talossa jo noin 16 vuotta ja ehtinyt sinä aikana toimia monissa eri tehtävissä myös myynnin ja tuotannon puolella.
Myös Hyttinen on siirtynyt laskennan pariin muista tehtävistä: “Aloitin tuotantopäällikkönä alunperin Kespetillä vuonna 2012 ja tein laskentaa muiden töiden ohella. Sille kuitenkin on ollut paljon kysyntää, joten siirryin päätoimisesti laskennan pariin noin kuusi vuotta sitten.”
Erilaiset eristystuotteet ja ratkaisut ovat tulleet tutuksi myös laskentatiimissä uraansa vasta aloittaneelle Poikkimäelle, sillä työt alkoivat alun perin varaston puolelta. “Heikin tekeminen ja työskentely teki vaikutuksen ja tarjosimme hänelle paikkaa laskennassa, jossa hänen taidoilleen on tarvetta”, Hyttinen kehuu.
Käytännön kokemuksen ohella erilaiset koulutukset syventävät omaa osaamista. Hyttinen kokee, että muun muassa TIPCHECK-auditointikoulutus on tukenut energiatehokkuuden kannalta olennaisten komponenttien tunnistamista sekä optimaalisten eristepaksuuksien laskentaa, jota voi hyödyntää eristekokonaisuuksien mitoituksessa.
Onnistunut projekti edellyttää yhteistyötä
Laskentatiimin työ ei sisällä vakioituja projekteja, vaan työpöydälle päätyvät yleensä erikoisemmat ja laajemmat projektit.
“Antoisinta työ on silloin, kun projektiin liittyy paljon laskettavaa, saamme seurata projektin edistymistä alusta loppuun ja asiakas on tyytyväinen. Isoissa toteutuksissa saa haastaa itseään ja ne jäävät parhaiten vuosien varrella mieleen”, Hyttinen kuvailee ja kertoo projektista, jossa pelkkien annettujen mittojen perusteella piti suunnitella laivan kannelle kemikaalia kuljettava kotelo ja sen eristys. “Siinä piti yhdistää monta eri materiaalia ja huomioida eri tekijöitä, mutta toteutuksesta tuli onnistunut ja säiliö seilaa maailman merillä edelleen.”
Työtä tehdään onnistuneesti välillä vaillinaistenkin tietojen perusteella, mutta Poikkimäki korostaa, että sujuvuuden kannalta asiakkailta saatujen tietojen olisi hyvä olla mahdollisimman tarkat: “Mitä varhaisemmassa vaiheessa meillä on kattavat ja tarkat tiedot, sitä parempi. Silloin vältetään arvioiden pohjalta tehtävät laskennat, joita joudutaan tarkentamaan myöhemmin ja tekemään muutoksia tuotantovaiheessa.”
Laskentatiimin työ on tiivistä yhteistyötä sekä omassa tiimissä että asiakkaiden, myynnin ja tuotannon kanssa. Kespet valmistaa ISOPARTNERin toimittamat peltipäällysteet ja elementit. “Välillä teemme uusia toteutuksia, jolloin täysin vastaavaa osaa ei ole aiemmin toteutettu ja meidän pitää toteuttaa valmistusprosessi niin, että saamme asiakkaalle juuri oikeanlaisen osan – siinä yhteistyö tuotannon kanssa on todella tärkeää”, Pääkkölä korostaa.